Dromenvangers komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Al eeuwen lang maken indianen dromenvangers om boven het bedje of wiegje van hun kinderen te hangen. De indianen gaan ervan uit dat de hemel vol zit met zowel goede als slechte dromen en dat een dromenvanger de slechte dromen tegenhoudt en de goede dromen doorlaat.

Een dromenvanger bestaat altijd uit een ring waartussen een web is geweven en in het midden van dat web bevindt zich een gat. De slechte dromen blijven hangen in het web en zullen in de ochtendzon verbranden. De goede dromen vinden hun weg door het gat in het midden en glijden langs de veren onderaan de dromenvanger richting de persoon die eronder slaapt.

gehaakte kleedjes midden

Vroeger werden dromenvangers vooral gemaakt van materialen die de indianen in de natuur vonden. In plaats van een door touw gesponnen web, gebruik ik gehaakte kleedjes. Deze kleedjes zijn vaak al jaren en jaren oud en gehaakt met een enorme nijverheid (het duurt echt uren om zoiets moois te haken)! De kleedjes zijn perfect symmetrisch en eigenlijk al een stukje kunst op zichzelf. Ik vind het iedere keer weer heel bijzonder om zo’n kleedje bij een kringloop of op een rommelmarkt te vinden. Sommige gehaakte kleedjes laat ik in hun oorspronkelijke kleur (vaak wit of gebroken wit), anderen verf ik.

Betekenis van de veren

In veel culturen hebben veren een symbolische betekenis. Zo wordt bijvoorbeeld gedacht dat veren een symbool zijn van ‘hogere gedachten’ of ‘spirituele vooruitgang’, omdat vogels, doordat ze kunnen vliegen, dichter bij God staan.

Tijdens mijn wandelingen met Nina Hagen (onze Amerikaanse Bulldog) vind ik veel veren. Daarnaast krijg ik ook heel veel veren opgestuurd van lieve lezers en lezeressen van mijn weblog www.maanisch.com. Dit laatste is voor mij iets ontzettend moois! Toen ik begon met het maken van mijn dromenvangers vroeg ik eigenlijk voor de grap aan mijn lezers of zij misschien voor mij nog veren hadden (in de vorm van een papegaai thuis), maar sindsdien krijg ik regelmatig veren opgestuurd! Zomaar! Mensen die ik nog nooit heb ontmoet verzamelen veren voor mij tijdens hun wandeltochten (of ze bewaren de veren van hun papegaai) en sturen die naar mij op. Ik word hier heel blij en dankbaar van en op deze manier komen er veren in mijn collectie die ik normaal nooit zelf had gevonden. WOW! De dromenvangers die ik maak zijn op deze manier nóg meer een teken van de liefde van mensen voor elkaar.

veren dromenvangers

Vogels (en hun veren) zouden dus boodschappen van God (of de spirituele wereld) overbrengen. Of dit zo is? Dat is aan ieder voor zich. Ik ben iedere keer weer blij verrast als ik een bijzondere veer vind of krijg. Dat de natuur dat ZO mooi kan maken!

Sommige veren koop ik ook (zoals bijvoorbeeld de pauwenveren en de veren van de struisvogel (dat zijn de fluffy veren die tussen sommige dromenvangers hangen). Heb je speciale wensen qua veren, dan kun je me die altijd laten weten. Hieronder een lijstje van veren (en hun spirituele betekenis ) die ik sowieso in mijn bezit heb (en die ik dus aan jouw dromenvanger kan hangen) (sommige veren zijn echter behoorlijk zeldzaam, dus daarvoor vraag ik een kleine meerprijs).

Buizerd: dood en wedergeboorte, nieuwe visie ontwikkelen.
Duif: vrede en liefde, vruchtbaarheid en moederschap.
Eend: bescherming, emotionele rust, instinct.
Gans: reizen, zoektochten, ontwaken.
Ekster: intelligentie, occulte kennis, bescherming, geluk.
Haan: de start van iets nieuws, hoop, seksualiteit, wederopstanding.
Kraai: raad, wijsheid, initiatief, geheime magie.
Merel: zang, de energie van de spirituele aarde begrijpen.
Meeuw: verantwoordelijkheid, subtiele communicatie, bescherming.
Pauw: trots, schoonheid, zelfvertrouwen.
Reiger: evenwicht, meditatie, geduld.
Zwaan: waarheid, schoonheid, zelfkennis.
Ooievaar: communicatie, beweging, ontwikkeling.
Vlaamse gaai: vindingrijkheid, aanpassingsvermogen, leven in het nu.
Witte duif: vrede en liefde.
Fazant: vruchtbaarheid, seksualiteit en stoutmoedige gedachten.
Struisvogel: lichtzinnigheid.
Papegaai: communicatie.
Ooievaar: geboorte, ouderschap en ontvangen.
Kip: zekerheid, nieuw begin en seksualiteit.
Haan: de start van iets nieuws, hoop, seksualiteit, wederopstanding, met vreugde de dag tegemoet zien.
Vlaamse gaai: vindingrijk en aanpassingsvermogen.
Kraai: intelligentie, magie, strijdlust, voorspellingen.
Merel: verleiding, betovering.
Kanarie: eenzaamheid.

Elke veer hang ik aan een eigen streng met bijpassende kralen aan de dromenvanger. Maar het zijn niet alleen veren en kralen (en lintjes en bandjes en kantjes) die ik aan een dromenvanger hang. Elke dromenvanger heeft ook een eigen glazen flesje (met kurkje), waarin je een briefje kunt stoppen met daarop je eigen droom. Er passen ook meerdere briefjes in (zodat je je hele gezin hun droom op kan laten schrijven). Je kunt in dit flesje ook iets anders stoppen wat voor jou een symbolische waarde heeft, zoals bijvoorbeeld een lokje haar, as van een overleden huisdier, een klein fotootje, een beetje aarde of zand, een schelpje of een stukje stof. De flesjes zijn 4 centimeter hoog en ik kan aan een dromenvanger, als je dat wil, eventueel meerdere flesjes hangen (je mag me altijd mailen als je speciale wensen hebt: luna@maaneschijn.nl.

Betekenis van de gebruikte kleur

Je kunt een dromenvanger natuurlijk uitkiezen op basis van je interieur en of hij daar mooi tussen hangt (en daar is helemaal niks mis mee!). Maar ook kleuren hebben een symbolische betekenis.

Wit: hoop, eenvoud, puurheid.
Geel: intelligentie, vriendelijkheid.
Oranje: creativiteit, innovatie.
Rood: liefde, gevaar, energie.
Roze: gezondheid, compassie, speelsheid.
Paars: luxe, wijsheid, waardigheid.
Blauw: vertrouwen, integriteit, rust.
Groen: groei, frisheid, natuur.
Bruin: vriendelijkheid, aarde, gezondheid.
Grijs: autoriteit, veiligheid, stabiliteit.
Zwart: kracht, mysterie, dood.